Wijnkelder

Vinificatie

De druiven worden na het plukken onmiddellijk in onze eigen wijnkelder verwerkt. Ook het bottelen en etiketteren van de flessen gebeurt volledig in eigen beheer in de wijnkelder.
We beschikken over een ontsteler, een pneumatische pers, verschillende rvs en houten vaten, een bottel, schroefdop en kurk machine.

We produceren alleen biologische wijnen.

Voor onze biologisch wijnen maken we gebruik van gisten die speciaal ontwikkeld zijn voor de vinificatie. De wijnen worden ook gefilterd voordat ze gebotteld worden.
Naast de normale biologische wijn, produceren we ook biologische natuurwijnen, ook wel wilde wijnen genoemd. Het verschil is dat er bij natuurwijn geen gist toegevoegd. De in de wijngaard van nature aanwezige gisten starten het gistingsproces. Deze wijnen worden niet gefilterd. Bij het bottelen kan een minimale hoeveelheid sulfiet worden toegevoegd.

Vinificatie voor derden

We maken ook wijn voor andere wijngaarden. Wij verzorgen het hele proces. Neem vooral even contact met ons op over de mogelijkheden. Wij maken al wijn voor bijvoorbeeld De Santspuy en de Heikantsehoeve.

Distilleren

Van het restproduct van het wijnmaken (de druivenschillen) maken wij op eigen terrein ‘De Geest van Dassemus’. Dit is een grappa, oftewel een Eau de Vie van druivenschillen. Zelfgestookt, fruitig en zeer zacht met 40% alcohol. Een deel van deze Eau de Vie wordt op barrique gerijpt. Dat wil zeggen een paar jaar weggelegd in een eikenhouten vat.

Ook ander fruit wordt gedestilleerd zoals appels, frambozen en kersen,
Er is ook een whisky distilleerderij gevestigd in de wijnkelder, Baronie Distillers.

Appelcider

We maken appelcider van appels uit Fijnaart (Roks Fruittelers) die volgens de eisen van de supermarkten te groot of te klein zijn. Een deel van de appel cider wordt in Duitsland van koolzuur voorzien zodat deze mousserend wordt. Een ander deel krijgt een tweede gisting op de fles.
Wij maken ook appelcider voor andere fruittelers. Wij verzorgen het hele proces. Neem vooral even contact met ons op over de mogelijkheden.